Nettivalon valo sanasto

Ennen kaikki oli yksinkertaisempaa” – ainakin valaistuksen osalta tämä pitää paikkansa. Valonlähteiden valinnassa riitti tietää mikä lampunkanta valaisimessa on, ja mikä on toivottu wattimäärä.

Nykyään watti ei enään kerro valon tehoa, ja lampun kanta ei takaa yhteensopivuutta esimerkiksi seinäsäätimeen. Lisäksi ledien tuottama valo poikkeaa suuresti ledistä toiseen. 

Helpottaaksemme oikean valinnan tekemistä, olemme koonneet keskeisimmät käsitteet ja pyrkineet avaamaan ne ja niiden merkitys led valon suhteen.

Valaistussanasto yksinkertaistettuna

CRI ja Ra - led valon värintoisto
nettivalon valo sanasto

Korkea värintoisto takaa luontevat värit

Jo CRI 80 on sopiva värintoisto kotikäyttöön.

Värintoistoindeksi on suhdeluku, joka kertoo, kuinka hyvin (oikein) ledin valo toistaa värit. Mitä suurempi Ra-luku valaisimella on, sitä parempi sen värintoistokyky on. 

Käytännössä tämä tarkoittaa, että mitä korkeampi led valon CRI / Ra luku on, sitä herkullisemmalta esimerkiksi omena näyttää kyseisessä valossa.

Kotikäytössä riittää pääsääntöisesti, että Ra-luku on 80. Tämä on myös EU:n ohjearvo kodin valaistuksen suhteen. Mikäli tarvitaan mahdollisimmin oikein toistuvia värejä, tulisi Ra-luvun olla 90 tai jopa yli 95. Kotona tällaisia tiloja voi olla esimerkiksi huone, jossa meikataan. Ammattikäytössä esimerkiksi vaateliikkeissä on Ra-luvun syytä olla vähintään 90, ja vihannesosastolla vähintään 95.

HUOM! CRI ja Ra-luku ei kerro valon värisävyä tai tehoa.

Mikä on CRI:n ja Ra:n ero?

CRI on lyhenne käsitteestä Color Rendering Index = värintoistoindeksi. Ra on yksinkertaistettuna lyhenne Rendering Score Average = (värin)toiston pisteytys keskiarvosta. Kun puhutaan CRI tai Ra arvoista, tarkoitetaan itse asiassa CRI Ra arvoa, eli Color Rendering Index Rendering Score Average = värintoistoindeksin värintoisto pisteytyksen keskiarvoa.

Taustalla on valon värisävyn mittaustapa. Yleisessä CRI mittaustavassa mitataan 8 esimääritellyn värin toistoa. Kukin näistä värien toistoista mitataan ja tuloksena on pisteet 0-100. Näiden 8 värin mittaustulokset lasketaan yhteen ja niistä lasketaan keskiarvo. Tämä keskiarvo on CRI eli Ra luku. 

Yllä kerrottu kokonaisuus on erittäin pelkistetty ja yksinkertaistettu, jotta asia ei mene liian tieteelliseksi. Viivan alla voinee varauksella todeta, että CRI ja Ra ovat yksi ja sama asia.

Himmennystekniikat - valon voimakkuuden säätö

Led valo tai virtalähde määrittää mikä himmennystapa on yhteensopiva. Himmennystapoja on useita ja ne voi jakaa erilaisiin ryhmiin eri näkökulmista. Himmennystä harkittaessa on huomioitava ohjaustapa ja säätötapa.

Ohjaustapa, voidaan yleensä valita vapaasti

 • langallinen
 • langaton
  • suljettu RF järjestelmä
  • avoin wifi järjestelmä, kuten esim. Zigbee
  • bluetooth järjestelmä
  • sekoitus yllä olevista järjestelmistä

Säätötapa, tämän määrittää joko säädettävä laite tai rakenteissa jo olevat johdot tai järjestelmät

 • TRIAC eli vaihehimmennys
  • kotitalouksissa ehkä yleisin säätötapa
  • edellyttää triac- eli vaihesäätimen
  • ei edellytä erillistä ohjausjohtoa valaisimen/muuntajan ja seinäsäätimen välille
   • jännitettä säädetään suoraan säätimen läpi kulkevalla johdolla
  • alatyyppejä on
   • nousevan reunan himmennys (leading edge)
   • laskevan reunan himmennys (trailing edge)
 • 1-10V ja 0-10V
  • edellyttää 1-10V tai 0-10V säätimen
  • edellyttää virtajohtojen lisäksi ohjausjohdot säätimeltä valaisimelle/muuntajalle
 • DALI
  • laajempien kokonaisuuksien kuten kiinteistöjen valo-ohjaukseen
  • edellyttää DALI yhteensopivaa talo-automaatiota
  • edellyttää virtajohtojen lisäksi ohjausjohdot
 • Push-dim ja Switch-dim
  • toimii kaikilla palauttavilla painikkeilla
  • edellyttää tämän toiminnon muuntajassa tai valaisimessa
  • edellyttää virtajohtojen lisäksi ohjausjohdot
Kelvin (K) - valkoisen valon sävy eli värilämpötila
nettivalon valo sanasto

Kelvin on yksikkö, jolla ilmaistaan valkoisen valon sävyä

Mitä isompi luku, sitä kylmempi valo. Yllä olevassa kuvassa vasemmassa laidassa on n. 1800 K, keskellä n. 4000 K ja oikeassa laidassa n. 6500 K värilämpötila. Kykyä toistaa värejä luonnollisesti Kelvinit eivät kerro.

Kelvin (K) kertoo, minkä sävyistä valkoista valoa valonlähde tuottaa. Kelvin on asteikko jota sovelletaantälle ns. värilämmölle. Mitä korkeampi Kelvin-arvo, sitä kylmemmän sävyistä valo on.

40W Hehkulampun värilämpö on noin 2700K ja 60W hehku- tai halogeenilampun värilämpö on noin 3000K. Suomalaisissa kodeissa vielä nykyään yleisin värilämpö on lämminvalkoinen noin 2700-3000K, mutta myös puhtaan valkoinen 4000K valaistus on yleistynyt LED-tekniikan myötä.

Jotkut myös suosivat päivänvaloa, jonka värilämpö on 5300K tai suurempi. Etenkin valokuvauksessa moni ammattilainen tykkää käyttää 6000K lähellä olevaa valon värisävyä. Päivänvalon etuna on sen piristävä vaikutus ja siksi esimerkiksi työpisteessä voi olla harkinnan arvoista käyttää värilämpönä päivävaloa. Päivänvalosävyä käyttäessä on mielestämme hyvä tutustua etukäteen kyseiseen värilämpötilaan, sillä sen soveltuvuus yleiseen kotikäyttöön jakaa mielipiteitä.

Värilämpötiloille ei ole olemassa kotikäyttöön suosituksia, vaan se, millaista värilämpöä missäkin tilassa tulisi käyttää on täysin makuasia. Lämminvalkoista valosävyä (2700-3000K) suositaan, koska se koetaan yleensä kodikkaaksi. Taustalla todennäköisesti vaikutaa se, että aiemmin hehkulamppuaikaan juuri muuta vaihtoehtoa ei ollut tarjolla, kun taas nykyään voit valita erittäin laajasti eri vaihtoehdoista.

Valon värilämpötilaa ei sovi sekoittaa värintoistoindeksiin. Värit voivat toistua luonnollisesti ihmissilmälle koko Kelvin skaalalla, kunhan valon värintoisto (CRI / Ra) on kohdallaan. 

Led valaistuksessa yleisiä värilämpötiloja

 • 1800K – erittäin lämmin, lähes oranssi, vastaa kynttilää
 • 2700K – lämminvalkoinen, vastaa 40W hehkulamppua
 • 3000K – lämminvalkoinen, vastaa 60W hehku- tai halogeenilamppua
 • 4000K – puhtaan valkoinen, perinteisten loisteputkien valon värisävy
 • 6500K – päivänvalovalkoinen, vastaa keskipäivän ulkoilman värilämpötilaa
Led moduuli

Led moduulilla tarkoitetaan pääsääntöisesti kahta erilaista asiaa.

 1. Pieni led-komponentti, joita käytetään esimerkiksi valomainosten taustavalaisussa. Nämä moduulit ovat yleensä suojattu vettä ja pölyä vastaan. Kodin tai kiinteistön yleisvalaistuksessa näitä ei yleensä käytetä huonon värintoiston ja erittäin laajan valon avauskulman vuoksi.
 2. Modulaarisen led valaisimen valonlähde, joka on vaihdettavissa.
Led profiili ja diffuusori

Led profiili on yleensä alumiinista valmistettu, muotoiltu lista jonka tarkoitus on suojata led-nauhaa ylikuumentumiselta, lialta ja mekaaniselta vauriolta. Led profiili voi myös helpottaa esimerkiksi epäsuoran valon toteutusta. Niillä voidaan myös ohjata valoa ja estää häikäisyä sekä epätoivottuja valovuotoja.

Led profiiliin on saatavana “kansi”, eli diffuurosi. Difuusori hajottaa led nauhan tuottamaa valoa, ja piilottaa hyvin teknisen näköisen led nauhan. Diffuusori voi toimia myös linssinä.

Diffuusori syö jonkun verran valon tehoa ja saattaa muuttaa led valonauhan värisävyä kylmempään tai lämpimämpään. Esimerkiksi tavallinen mattavalkoinen “maitolasi” diffuusori vähentää valoa jopa 40%. 

Led valonauha

Led valonauha (ns. led nauha) on taipuisa, noin 1 cm leveä ja erittäin ohut nauha muotoinen valoketju. Led nauhan päädyssä on yleensä liitosjohto tai liitin ja kääntöpuolella kaksipuolinen teippi.

Led nauhaa voi hyödyntää yleisvalaistuksessa, työpisteen valaistuksessa tai valotehosteissa.

Tehokas led nauha edellyttää passiivijäähdytystä. Passiivijäähdytys saavutetaan esimerkiksi tarraamalla led nauha kiinni alumiiniprofiiliin.

Luksi (lx) - valon voimakkuus tietyssä paikassa

Luksi (lx) on valaistusvoimakkuuden yksikkö. Se kertoo, kuinka paljon valoa lankeaa neliömetrin kokoiselle alueelle. Kotiin valoja ostettaessa luksi ei välttämättä ole kovinkaan keskeinen luku maallikolle, mutta se on tärkeä luku esimerkiksi valaistussuunnitelmaa tehdessä. Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että yksi luksi vastaa yhtä lumenia reilun metrin päässä valonlähteestä.

Eri tiloihin annetaan käyttötarkoituksen mukaisia suosituksia luksi-arvoista, mutta kotikäyttöön ei kuitenkaan ole olemassa standardoituja vaatimuksia. Kotioloissa työtasoille suositellaan 300-500 luksia valoa, jotta työskentely olisi tehokasta ja turvallista. Samoin esimerkiksi lukuvaloksi suositellaan 300-luksia.

Kodin eri tilojen pystypinnoilla suositellaan noin 100-200 luksia. Luksiarvoja on melko vaikeaa laskea ilman ammattilaisen apua, joten suosittelemme, että tilaan tehdään valaistussuunnitelma, jolloin oikeat luksiarvot varmasti toteutuvat.

Lumen (lm) - tuotetun valon määrä

Lumen (lm) on valovirran yksikkö. Lumen kertoo sen valon määrän, jonka valaisin tuottaa tekniikasta riippumatta. Siksi Lumen on paras tapa verrata eri valaisimien tai lamppujen “tehoa” eli valon määrää. Yksi 60W hehkulamppu tuottaa noin 750 lumenia valovirtaa. Vastaavan lumen-määrän tuottaa yleensä noin 6-8W LED-valo.

Yleispätevästi voi sanoa, että kertomalla vanhan hehkulampun wattimäärän 10:llä, saat suurinpiirtein sen tuottaman lumen-määrän.

Kotona suositeltavat lumen-määrät yleisvalolle ovat:

olohuone, käytävät 150 lm / m2
keittiö, kylpyhuone 300 lm / m2

Yleisvaloa voi täydentää lisävaloilla, kuten pöytälampuilla, työtasovaloilla, peilivaloilla jne.

Muuntaja, eli virta- tai jännitteenlähde

Muuntaja muuntaa jännitettä tai virtaa. Valaisimissa virta muunnetaan yleensä 220-240 vaihtovirrasta joko tasajännitteeksi tai vakiovirraksi. Käsitteitä samalle asialle on monia, ja niille on ammattilaisen näkökulmasta paikkansa. Maallikolle käsitteet saattavat helposti mennä sekaisin ja se voi helposti johtaa väärinkäsityksiin. Pahimmillaan valaismeen kytketään vääränlainen muuntaja joka riikkoo osat.

Viallisen muuntajan korvaajaa hankkiessa, kannattaa ottaa valokuva tyyppikilvestä, ja toimittaa se meidän asiakaspalveluun. Autamme sopivan korvaajan löytämisessä

Alla on esimerkkejä erilaisista muuntajista ja yleisistä käyttökohteista. Muista, että poikkeus vahvistaa säännön:

 • Vakiovirtalähde (tasavirtamuuntaja jne): led valaisimet, led alasvalot, led paneelit ja muut tehdasvalmisteiset led valaisimet, joissa on kiinteä valonlähde
 • Vakiojännitemuuntaja (tasajännitemuuntaja jne,): led nauhat
   
Valon avauskulma - valon leviäminen

Valon avauskulma on melko yksiselitteinen, mutta sen vaikutus valaisin tai valonlähdevalintaan onkin monisäikeisempi.

Valon avauskulmalla ilmaistaan valaisimen tai valonlähteen tuottaman valon leviämiskulmaa. Isompi kulma kertoo valon määrän jakautumisen laajemmalle alueelle. 

Laajan valon avauskulman valaisin sopii siten paremmin yleisvalaistukseen normaalissa huonekorkeudessa. Myös valonheittimissä on yleensä laaja valon avauskulma, sillä niillä halutaan yleensävalaista laaja alue. 

Kapea valon avauskulma sopii puolestaan paremmin yksityiskohtien korostamiseen valolla ja sivusuunnalta häikäisemättömän valon tuottamiseen. Kapea valon avauskulma sopii paremmin myös korkeaan tilaan, jos tilan lattia on tarkoitus valaista sisäkatolta saakka.

Esimerkkejä yleisistä valon avauskulmista

 • Erikoisspotit, esim. kuituvalo projektoriin: 10 astetta
 • Kohdevalo myymälässä tai näyttelyss: 15-30 astetta
 • GU10 spotti lamppu: 36 astetta
 • Yleisvalaistukseen tarkoitettu spottivalo: 60-100 astetta
 • Led paneeli: 100 astetta
 • Led nauha: 120 astetta
 • Ympärisäteilevä kierrekantalamppu: 360 astetta

 

Watti (W) - virrankulutus

Watti (W) on tehon yksikkö, joka kuvaa valolaitteen ottotehoa eli virrankulutusta. Se EI KERRO led valaisimen tai led valonlähteen tuottaman valon määrää. Perinteisesti lamppujen valotehoa on totuttu vertailemaan wattien avulla, mutta uusien valaistustekniikoiden myötä valonteho verrataan lumenien avulla.

Watti on hyödyllinen luku, kun verrataan eri valaisintekniikoiden energiankulutuksen eroja. Virrankulutus antaa epäsuorasti hieman suuntaa valmistuksessa käytettyjen komponenttien laadusta. Parhaimmillaan LED-valot voivat säästää jopa 80% energiankulutuksessa verrattuna vanhempaan valaisintekniikkaan. Watit on myös tärkeitä, kun lasketaan esimerkiksi valaisimien muuntajalle aiheuttaman kuorman määrää.

Esimerkiksi 40W hehkulamppu tuottaa noin 500 lm valoa. Vastaavaan valon määrään päästään noin 4-5W tai jopa pienemmän kulutuksen LED-lampuilla.