Tässä artikkelissa pureudutaan asiaan ja pyritään antamaan valmiita ratkaisuja LED valaistusta keittiöön suunnittelevalle. Jaamme käsiteltävät aihealueet neljään:

Yleisvalaistus keittiössä
Kohdevalaistus keittiössä
Työtasojen valaistus keittiössä
Tunnelmavalo keittiössä
Yleisvalaistus keittiössä

Keittiössä pitää olla aina yleisvaloa ja se luo rungon keittiön muulle valaistukselle.

Helpoimmin yleisvalon keittiöön saa asentamalla tavallisen kattolampun sille varattuun paikkaan keittiössä. Tämä on aika tavanomainen ratkaisu, mutta toki toimiva ja taitaapa olla kaikista yleisin.

Vaihtoehtoisesti voit toteuttaa yleisvalaistuksen epäsuoralla valolla, jolloin esimerkiksi alaslaskettuun kattoon asennettaan tehokas (vähintään 1000 lm / metri) LED-nauha jonkin lipan päälle (kuva oikealla) tai vaikka keittiökaappien päälle.

Kolmantena vaihtoehtona on toteuttaa yleisvalo ns. alasvaloilla, jolloin LED-alasvaloja sijoitetaan niiden tehosta ja avauskulmasta riippuen 1 tai useampi kattoon. Alasvaloja käytettäessä yleisvaloon, olisi hyvä valita sellaiset LED-valaisimet keittiöön, joissa avauskulma on vähintään 40°. Pienemmällä avauskulmalla pitää valoja sijoitella tiheämmin, jotta saadaan aikaan tasainen valaistus.

Neljäs vaihtoehto on LED-paneelin käyttö, jolloin usein riittää jopa yksi tehokas LED-paneelia kattoon asennettuna. LED-paneelin avauskulma on aina todella suuri ja se soveltuu siksi erinomaisesti yleisvaloksi esimerkiksi keittiöön. LED-paneeli on myös erittäin tyylikäs ja moderni vaihtoehto kodin valaistukseen. LED-paneelin voi mallista riippuen asentaa joko välikattoon upotettuna tai katon pintaan pinta-asennuskehystä käyttäen. Esimerkiksi tämä LED-paneeli on mahdollista asentaa molemmilla tavoilla.

Sopivan valaistusratkaisun valintaan vaikuttaa melko paljon se, onko keittiössä alaslaskettu välikatto vai pitääkö valojen asennus tehdä pinta-asennuksena. Välikatto antaa enemmän vaihtoehtoja käyttöön sekä tekee usein asennuksesta siistimmän näköisen. Usein riittää, että välikatossa olisi noin 50mm asennustilaa, tämä tosin vaihtelee valaisinmalleittain paljon. Vähiten asennustilaa välikatossa vaatii LED-paneelit.

Valon määrään (lumen / lm) kannattaa kiinnittää huomioita, koska keittiössä tehdään kotitöitä. Vaikka asuintiloihin ei olekaan määritetty tarkkoja ohjearvoja valon määrästä, silti on tiettyjä suuntaa antavia lukuja, joita kannattaa noudattaa:

Keittiössä yleisvaloa 300 luksia / m2
Keittiön työtasot 300-500 luksia
Keittiön ruokapöytä 0-500 luksia riippuen siitä, käytetäänkö ruokapöytää työskentelyyn vai pelkästään ruokailuun

Mikäli et ole varma omasta suunnitelmastasi valon riittävyyden suhteen, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme ja pyytää meiltä ilmaisen valaistussuunnitelman, jolloin saat helposti varmistettua, että valoa on riittävästi.

Keittiön valaistusta suunnitellassa on hyvä myös miettiä valon värilämpöä. Yleensä kotikäytössä värilämpö on 2700-4000K välillä. Hehkulampun värilämpö on 2700K eli yleensä turvallisin valinta on 2700-3000K. Neutraalinvalkoinen 4000K voi olla hyvä valintaa siinä tapauksessa, kun myös kodin muu valaistus on toteutettu samalla värilämmöllä.

Kohdevalaistus keittiössä

Kohdevalaistuksen tarkoitus on täydentää keittiön yleisvalaistusta ja korostaa tilan yksityiskohtia sekä lisätä valon määrää keittiön työtasoilla. Kohdevaloiksi sopivat esimerkiksi LED-alasvalot,joissa valon avauskulma on enintään noin 40°. Mikäli kohdevalo on suunnattava, voi sillä helposti lisätä valoa aina sinne, missä sitä tarvitaan.

Suunnattavuudessa kannattaa huomioida LED-valaisimen rakenne eli se, kuinka paljon suuntausta voi tehdä. Vaihteluväli voi olla 10-90° eli valaisimia on joka lähtöön.

Kohdevalokäytössä LED-valaisimien tehon keittiössä olisi hyvä olla noin 400 lm tasoa. Tämä tosin riippuu paljon valon avauskulmasta: mitä pienempi avauskulma, sitä enemmän valoa kohdentuu pinnalle, kun teho pysyy samana. Mikäli mahdollista, kohdevalaisimet olisi hyvä olla erillisessä ohjauksessa, jolloin voi helposti päättää tarpeen mukaan, onko kohdevalot päällä vai ei.

Kohdevalaistukseen sopivia kohteita keittiössä on ainakin:

työtasot, joiden päällä ei ole yläkaappeja
ruokapöytä
tilan yksityiskohdat, kuten taulut tai avohyllykö

Kohdevalojen käyttö keittiössä ei ole välttämätöntä. Saman asian ajaa hyvä yleisvalo sekä työtasojen erillinen valaistus. Ruokapöydän voi valaista myös tavallisella kattovalaisimella, joka on laskettu lähelle pöydän pintaa.

Työtasojen valaistus keittiössä

Keittiön työtasojen valaistus on tärkeää mukavuuden ja turvallisuuden vuoksi ja se tulisi aina tehdä yleisvalaistuksen lisäksi. Tärkein asia muistaa työtasojen valaistuksessa on, että valoa tulisi työtason pinnalla olla noin 500 luksia (lx).

LED-tekniikka mahdollistaa uusia tapoja toteuttaa työtasojen valaistus:

Led-nauhalla
Led-valolistalla
Led-kalustevalaisimilla
Kohdevalaisimillä saarekkeiden ja työtasojen osalta, joiden yläpuolella ei ole kaappeja.

LED-nauhaa käytettäessä on tärkeää valita riittävän tehokas nauha. Valon määrän olisi hyvä olla vähintään 500 lm /metri, jotta valoa on riittävästi. LED-nauhan IP-luokitus on hyvä olla IP44, jos se halutaan asentaa sellaisenaan yläkaappien pohjaan.

Erityisesti kuivauskaapin alla on varmistuttava LED-nauhan vesitiiviydestä. Vaihtoehtoisesti voit asentaa IP20 LED-nauhan alumiinisen asennusprofiilin sisään, jossa on mielellään muovinen diffuusori / suojus, jolloin se yleensä suojaa LED-nauhaa riittävästi kosteudelta. Valikoimassamme on todella hyvin keittiön työtasojen valaisuun sopiva alumiiniprofiili (kuva oikealla), johon on saatavilla erilaisia lisäosia.

LED-valolistojen etuna on todella helppo asennus ja suuri valoteho. Lisäksi valolistat ovat huomaamattomia matalan asennuskorkeutensa ansiosta. LED-valolistoihin on saatavilla erilaisia lisätarvikkeita, joilla voit asentaa yhtenäisen listan esimerkiksi 90° kulmaan. Valolistaan on mahdollista liittää myös esimerkiksi liiketunnistin, jolloin valo syttyy automaattisesti, kun tunnistusalueella on liikettä.

LED-kalustevalaisimet on käteviä kohdemaista valoa antavia ja ne soveltuvat hyvin keittiön työtasojen valaisuun. Kalustevalaisimet ovat erittäin ohuita ja ne voi kiinnittää keittiön yläkaappien pohjaan joko pinta-asennuksena tai uppoasennuksena.

Tunnelmavalo keittiössä

Keittiöön voi toteuttaa useita erilaisia tunnelmavalaistuksia. Yleisimmät tunnelmavalaistukset keittiössä ovat:

keittiön yläkaappien päälle sijoitettu LED-nauha
keittilökalusteen sokkeliin sijoitettu LED-nauha
epäsuora tunnelmavalo esimerkiki ruokapöydä päällä
keittiön hyllyjen alle sijoitettu LED-nauha

Tunnelmavalon toteutuksessa lähinnä mielikuvitus on rajana. Tunnelmavalaistusta varten ei ole mitään ohjearvoja valon määrän suhteen. Pari asiaa on kuitenkin hyvä huomioida:

tunnelmavalon ei välttämättä kannata olla kovin tehokasta, koska valon tehtävä ei ole varsinaisesti valaista, vaan toimia sisustuksellisena elementtinä
himmennystoiminto saattaa olla harkitsemisen arvoista, mikäli käytetään tehokasta valoa
valon väri voi olla myös muuta kuin valkoista. Esimerkiksi RGB-LED-nauhalla voit valaista keittiön kaappien yläosat vaikka punaisella värillä tai millä tahansa muulla. RGB-LED-nauhan väriä saa helposti vaihdettua kaukosäätimen avulla